söndag 16 augusti 2009

Jan Guillou pratade sommaren ut



Nu är det slut på denna sommar, om man får tro Sveriges Radio som igår sände sista Sommar i P1. Äran att avsluta gick till författaren och journalisten Jan Guillou. Det var i flera aspekter ett underhållande program.

Jan Guillou kopplade samman deckarprofiler så som sin egen Carl Hamilton, eller Henning Mankells Kurt Wallander med deras i böckerna beskrivna musiksmak. Det skulle ge den litterära karaktären djup och personlighet, enligt Guillou. Det gäller att få sina kriminalkaraktärer att stå ut. Konkurrensen i gengren är mördande. Fyndigt och underhållande av Guillou tycker jag.

Jan Guillou kom också genom sitt musikval också att beskriva sig själv och sin blåaldliga bakgrund. En bakgrund han delade med en programmets övriga huvudpersoner, Olof Palme.

Guillou ställde sig frågande till ”palmehatet”. Det vill säga Palmes hat av framför Jan Guillou. Guillou passade här på att ge igen för gammal ost och redogjorde för sitt scoop Harvardaffären. En affär 1985 där Olof Palme anklagades för skattefusk. Behovet av att ge igen är stort, som bekant råkade Jan Guillou illa ut både i Geijeraffären och IB-affären. Mycket på grund av Olof Palmes handlande. Så hatet är liksom ömsesidigt om man säger så.

Så ett fränt angrepp på en död man dominerade alltså programmet.

Lyssna på Jan Guillou | Sommar i P1.

Andra som har bloggat om detta: , , , , .

Och mer hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar